ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Szarlotka najlepsza z najlepszych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rewelacyjnie krucha szarlotka, do jedzenia jedynie łyżeczką. rozpływa się w ustach. Jak dla mnie nie ma sobie równych! Prawdziwy klasyk.

Szarlotka najlepsza z najlepszych

Składniki:

Szarlotka najlepsza z najlepszych

 

  • 3,5 szkl mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g masła/margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • ewentualnie cukier waniliowy
  • dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta) ok 2 kg

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka najlepsza z najlepszych
Przesiać mąkę pszenną, następnie posiekać ją z zimnym masłem/margaryną pokrojonym na kawałki, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, które dzielimy je na 2 części (1/3 i 2/3 ilości ciasta). Kawałki ciasta owinąć oddzielnie w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Obrać jabłka i pokroić w cienkie plastry. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce. Na to ułożyć plastry jabłek, które wedle upodobania pospać cukrem, cynamonem... Całość pokryć warstwą startego ciasta (mniejsza część). Tak przygotowaną blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 45 min (do zezłocenia). Gotowe. Do ciasta można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale osobiście w szarlotce mi to przeszkadza i skutecznie go omijam, bez większej szkody dla efektu końcowego ;)