tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka z domowymi jabłkami i kruszonką, którą może przygotować każdy, nic trudnego i nie potrzeba dużo czasu :)

Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami

Na ciasto

Prażone jabłka

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • 4 łyżki cukru
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami
1) Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy widelcem.

2) Następnie wsypujemy cukier i ucieramy na płynną masę.

3) Margarynę kroimy na mniejsze części i kawałeczek zostawiamy do wysmarowania blachy.

4) Bierzemy osobną miskę i do niej dodajemy margarynę, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy.

5) Wlewamy masę z jajek i wsypujemy wiórki kokosowe. 

6) Wyrabiamy na gładkie ciasto.

7) Wyrobione ciasto przekrajamy na pół - na spód i na kruszonkę (część na kruszonkę ma być mniejsza).

8) Mniejszą połowę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania jabłek i wyłożenia blachy spodem.

9) Smarujemy blachę odłożoną wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą.

10) Teraz zabieramy się za przygotowanie jabłek.

11) Jabłka podgotowujemy i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem i cynamonem, smażymy i odstawiamy do ostygnięcia.

12) Po ostygnięciu wykładamy jabłka na spód ciasta.

13) Wyciągamy ciasto na kruszonkę z zamrażarki i kruszymy na górę (tak aby jabłka były w miarę pokryte).

14) Pieczemy przez ok. 50 min w 180 stopniach.
Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami
Wsypujemy wiórki kokosowe i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami
Wyrobione ciasto przekrajamy na pół - na spód i na kruszonkę (część na kruszonkę ma być mniejsza).
Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami
Jabłka podgotowujemy i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem i cynamonem, smażymy i odstawiamy do ostygnięcia.
Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami
Po ostygnięciu wykładamy jabłka na spód ciasta.
Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami
Kiedy wyłożymy jabłka na spód możemy wyciągnąć zamrożone ciasto.
Szarlotka z kruszonką i domowymi jabłkami
Wyciągamy ciasto na kruszonkę z zamrażarki i kruszymy na górę (tak aby jabłka były w miarę pokryte).