Sposób przygotowania:
Szarlotka z budyniem i kruszonkąETAP 1:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 12 części. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrabiać do połączenia składników. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Dwie części ciasta zawinąć w folię i włożyć od lodówki na pół godziny. Jedną część ciast zawinięta w folię włożyć do zamrażarki.
ETAP 2:
Cisto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki o wymiarach 24x36 cm. Surowe ciasto nakłuć widelcem, na nie wyłożyć jabłka.
Zagotować mleko.
ETAP 3:
W pozostałym mleku rozmieszać budyń.
ETAP 4:
Ugotować budyń i gorący wylać równą warstwą na jabłka. Na budyń zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ostatnią część ciasta zmrożoną w zamrażarce.
ETAP 5:
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40-45 minut.
ETAP 6:
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
*moje jabłka były słodkie, więc ich dodatkowo nie słodziłam. Jeśli użyjemy kwaśnych jabłek, to należy dodać cukru do smaku
*piekłam korzystając z przepisu @zbysiowa, tutaj podaję z moimi małymi zmianami, między innymi budyń ugotowałam w większej ilości mleka