SUPERPRZEPIS

Szarlotka z budyniem i kruszonką

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Szarlotka z budyniem i kruszonką

Przepis stary jak świat, ale ja dopiero pierwszy raz piekłam tą szarlotkę i bardzo nam ona smakowała. Na półkruchym cieście gruba warstwa jabłek i budyniu waniliowego, a całość znakomicie do siebie pasuje.

Składniki:

Szarlotka z budyniem i kruszonką

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka – 1/2 kg
  • masło – 250 g
  • jajko – 1 szt.
  • żółtka – 2 szt.
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • cukier puder – 1/2 szk.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

 

  • PONADTO:
  • jabłka – 1,5 kg
  • budyń waniliowy z cukrem – 2 op.
  • mleko – 900 ml
  • sok z cytryny – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem i kruszonką

ETAP 1:

Szarlotka z budyniem i kruszonką
Obrane jabłka pkroić na mniejsze cząstki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 12 części. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrabiać do połączenia składników. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Dwie części ciasta zawinąć w folię i włożyć od lodówki na pół godziny. Jedną część ciast zawinięta w folię włożyć do zamrażarki.

ETAP 2:

Szarlotka z budyniem i kruszonką
W niedużym garnku zagotować mleko na budyń.

Cisto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki o wymiarach 24x36 cm. Surowe ciasto nakłuć widelcem, na nie wyłożyć jabłka.

Zagotować mleko.

ETAP 3:

Szarlotka z budyniem i kruszonką
Proszek budyniowy wymieszać z pozostałym mlekiem.

W pozostałym mleku rozmieszać budyń.

ETAP 4:

Szarlotka z budyniem i kruszonką
Blaszka z ciastem przed wstawieniem do piekarnika.

Ugotować budyń i gorący wylać równą warstwą na jabłka. Na budyń zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ostatnią część ciasta zmrożoną w zamrażarce.

ETAP 5:

Szarlotka z budyniem i kruszonką
Ciasto wyjęte z piekarnika po upieczeniu odstawiona do wystudzenia.

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40-45 minut.

ETAP 6:

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

*moje jabłka były słodkie, więc ich dodatkowo nie słodziłam. Jeśli użyjemy kwaśnych jabłek, to należy dodać cukru do smaku

*piekłam korzystając z przepisu @zbysiowa, tutaj podaję z moimi małymi zmianami, między innymi budyń ugotowałam w większej ilości mleka