Sposób przygotowania:
Klasyczna szarlotka z pianką i kruszonką
Mąkę i cukier puder oraz cukier wanilinowy przesiewamy przez sito na stolnicę. Robimy dołek, do którego wbijamy żółtka (białka wbijamy do miseczki i wstawiamy do lodówki - przydadzą się do piany) i dodajemy masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie porcje w proporcji 2:1. Obie części owijamy folią.
Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy jabłka.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie, posypujemy cukrem, podgrzewamy, aż się rozpadną, a woda odparuje.
Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nią dno natłuszczonej blachy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, pieczemy 10 minut.
Na podpieczonym cieście układamy warstwę jabłek.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy 2 łyżki cukru. Pianę rozsmarowujemy na jabłkach. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta, ścieramy ją na tarce, posypujemy kruszonką pianę. Ciasto pieczemy jeszcze 35 minut w 180 st.C.
Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy jabłka.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie, posypujemy cukrem, podgrzewamy, aż się rozpadną, a woda odparuje.
Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nią dno natłuszczonej blachy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, pieczemy 10 minut.
Na podpieczonym cieście układamy warstwę jabłek.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy 2 łyżki cukru. Pianę rozsmarowujemy na jabłkach. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta, ścieramy ją na tarce, posypujemy kruszonką pianę. Ciasto pieczemy jeszcze 35 minut w 180 st.C.