Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Klasyczna szarlotka z pianką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wyobrażam sobie jesieni bez szarlotki z pysznych, kwaśnych jabłek. Najbardziej smakuje mi taka na kruchym cieście, z pianką i kruszonką.

Klasyczna szarlotka z pianką i kruszonką

Składniki:

Klasyczna szarlotka z pianką i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Klasyczna szarlotka z pianką i kruszonką
Mąkę i cukier puder oraz cukier wanilinowy przesiewamy przez sito na stolnicę. Robimy dołek, do którego wbijamy żółtka (białka wbijamy do miseczki i wstawiamy do lodówki - przydadzą się do piany) i dodajemy masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie porcje w proporcji 2:1. Obie części owijamy folią.

Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy jabłka.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie, posypujemy cukrem, podgrzewamy, aż się rozpadną, a woda odparuje.

Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nią dno natłuszczonej blachy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, pieczemy 10 minut.

Na podpieczonym cieście układamy warstwę jabłek.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy 2 łyżki cukru. Pianę rozsmarowujemy na jabłkach. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta, ścieramy ją na tarce, posypujemy kruszonką pianę. Ciasto pieczemy jeszcze 35 minut w 180 st.C.