Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny pomysł na kotleciki drobiowe, które z pewnością każdemu posmakują. Są soczyste w środku i chrupiące na wierzchu.

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą

 

  • 70 dag filetów z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka (lub 1/2 dużej)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki+kilka do obtoczenia
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej (najlepiej domowej)
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą

Przygotowanie mięsa:

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą
Mięso należy umyć, osuszyć i drobno pokroić

Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę.

Przygotowanie składników:

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kotletów w dużej misce

Dodać drobno posiekane cebulę i paprykę, jajko, dwie łyżki mąki i przyprawy.

Formowanie kotletów:

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą
Mięso należy uformować jak kotlety i obtoczyć w mące:

Wymieszać dokładnie, uformować i zagnieść kotlety. Obtoczyć je dokładnie w mące.

Smażenie kotlecików:

Szarpańce z kurczaka z papryką i cebulą
Szarpańce drobiowe w trakcie smażenia na patelni

Kotlety ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem, lekko spłaszczać dłonią. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!