Sposób przygotowania:
Placki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną
Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego :)
zbysiowa
dagita
Jak ktoś lubi żurawinę to na pewno będą mu smakowały :)
caterpillar
wpadłam na to od razu, gdy przeczytałam że będą to placki,
dlatego najpierw pokroiłam brokuły, pora, podsmażyłam pora na masełku, dorzuciłam kurczaka, trochę się zrobił, przełożylam to do miseczki, dodałam resztę składników (3-4 jajka, bo 2 to zdecydowanie za mało, mimo że kalafiora i pora miałam niewiele), wymieszałam wszystko, mocno doprawiłam (polecam czosnek i paprykę ostrą, dodałam też pieprzu, soli i dużo ziół a i tak wyszło mdławe :D )
ale tak czy siak przepis fajny, trochę go przerobię i opatentuję :)
dagita
Nie wydaje mi się aby podsmażenie kurczaka przed smażeniem placków było konieczne. Jeśli nie będzie pokrojony w zbyt dużą kostkę to smażenie w plackach mu wystarczy bo na pewno surowy nie będzie. Poza tym z surowym mięsem masa lepiej się klei. Co do jajek mnie dwa wystarczyły, dałam za to więcej jogurtu żeby masa nie była sucha, ale gęsta. Jeśli chodzi o przyprawy i zioła to w tej kwestii panuje dużą dowolność kombinacji wg własnych smaków zarówno w kwestii ilości jak i ich rodzaju.
MałaMi89