BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szaszłyki drobiowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z drobiowe w połączeniu z kiełbasą, cebulą i papryką czerwoną. Szaszłyki bardzo smakowały gościom i szybko zniknęły z talerza.

Szaszłyki drobiowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Szaszłyki drobiowe

 

  • filet z kurczaka 1 szt podwójna,
  • papryka czerwona 2 szt,
  • kiełbasa śląska 3 kawałki,
  • cebule 2 szt,
  • Marynata;
  • oliwa 50 ml,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • przyprawa do drobiu 2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • sól szczypta,

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe
Filet z kurczaka dokładnie oczyścić umyć i osuszyć, pokroić w kawałki. Kawałki filetu włożyć do przygotowanej wcześniej marynaty na 30 minut.

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kawałki.

Kiełbasę pokroić w plasterki,a cebulę po obraniu w ćwiartki a następnie rozdzielić w porcje.

Przygotowane składniki nabijać na patyczki do szaszłyków, począwszy od papryki.

Włożyć na rozgrzany ruszt i grillować do miękkości mięsa i warzyw,polewając pozostałą marynatą.

Marynata;

Składniki marynaty wymieszać z oliwą.
Szaszłyki drobiowe
Filet z kurczaka oczyścić ,opłukać ,osuszyć i pokroić
Szaszłyki drobiowe
Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kawałki
Szaszłyki drobiowe
Cebulę obrać ,pokroić w ćwiartki i rozdzielić na porcje
Szaszłyki drobiowe
Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki ,kawałki
Szaszłyki drobiowe
Składniki na marynatę wymieszać z oliwa
Szaszłyki drobiowe
Składniki nabijać na patyki do szaszłyków w dowolnej kolejności
Szaszłyki drobiowe
Włozyć na rozgrzany grill i grillować do miękkości ,obracając co jakiś czas