SUPERPRZEPIS

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Dwu smakowe szaszłyki drobiowe

W ciepłe dni często nie mamy ochoty na panierowane ciężkie mięsa, dlatego tak przygotowane szaszłyki będą miłą lekką odmianą na ciepły obiad.Można je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do młodych ziemniaczków.

Składniki:

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe

 

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 1/2 kg boczku chudego parzonego
  • 2 podłużne papryki czerwone
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • drewniane patyczki do szszłyków

Marynata nr 1

  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Marynata nr 2

 

Sposób przygotowania:

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe

ETAP 1:

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe
mięso pokroić podzielić na dwie porcje

Mięso opłukać podzielić na 2 równe porcje, pokroić w kostkę przełożyć do dwóch misek

Marynata nr1

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe
Mięso zamarynowane w limonkowej marynacie z zielonym pieprzem

Sok z limonki wycisnąć, połączyć z oliwą oraz solą i utartym w moździerzu zielonym pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z połową mięsa drobiowego.

Marynata nr2

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe
Mięso w majonezowo śmietanowej marynacie

Słodką śmietankę połączyć z majonezem, czosnkiem, doprawić solą oraz pieprzem dodać do pokrojonego mięsa.Wymieszać. Mięso przykrywamy folią spożywczą .Wkładamy na całą noc do lodówki.

ETAP 4:

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe
Boczek paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę

Boczek kroimy na kawałki takie jak filet z kurczaka, obraną paprykę i cebulę w grubą kostkę.

ETAP 5:

Dwu smakowe szaszłyki drobiowe

Patyczki moczymy wcześniej 15 minut w zimnej wodzie aby nie spaliły się podczas pieczenia i nadziewamy na nie na przemian mięso-tej samej marynaty-nie mieszać! oraz pozostałe składniki.
układamy na blasze.Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy około 35 minut.
Podajemy gorące.