gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Szaszłyki jagnięce z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne szaszłyki grillowane dla mięsożerców ;)

Szaszłyki jagnięce z grilla

Składniki:

Szaszłyki jagnięce z grilla

 

  • 800g jagnięcego combra (można zastąpić chudą wieprzowiną, piersią kurczaka, ewentualnie cielęciną),
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 papryczka chili,
  • pęczek kolendry,
  • garść oregano,
  • garść mięty,
  • świeże listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 250ml jogurtu (najlepiej bałkańskiego),
  • 2 papryki,
  • 2 średnie cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10-12 cebulek,
  • 8szpadek do nadziewania szaszłyków.

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki jagnięce z grilla
Marynata: wymieszać starannie sok z cytryny, oliwę, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miętę, oregano i pieprz.
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon i usuwamy ewentualne kości. Porcjujemy na kawałki (tak aby mieć po 4sztuki na szaszłyk). Następnie starannie nacieramy i zalewamy marynatą i zostawiamy na noc w lodówce. Myjemy paprykę i starannie usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, myjemy cukinię i również kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Wyjąć mięso z marynaty i lekko oprószyć solą. Na szpadkę nadziewać kolejno: mięso, paprykę, cukinię, cebulki i listki laurowe (przepis na 8szpadek). Rozgrzać grill i ułożyć szaszłyki na posmarowanej lekko tłuszczem tacce albo ruszcie. Opiekać przez 10-15min często obracając i równie często smarując pozostałą marynatą. Podawać na ciepło z musztardą lub sosem tzatziki (zależnie od upodobania). SMACZNEGO