Sposób przygotowania:
Szaszłyki jagnięce z grilla
Marynata: wymieszać starannie sok z cytryny, oliwę, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miętę, oregano i pieprz.
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon i usuwamy ewentualne kości. Porcjujemy na kawałki (tak aby mieć po 4sztuki na szaszłyk). Następnie starannie nacieramy i zalewamy marynatą i zostawiamy na noc w lodówce. Myjemy paprykę i starannie usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, myjemy cukinię i również kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Wyjąć mięso z marynaty i lekko oprószyć solą. Na szpadkę nadziewać kolejno: mięso, paprykę, cukinię, cebulki i listki laurowe (przepis na 8szpadek). Rozgrzać grill i ułożyć szaszłyki na posmarowanej lekko tłuszczem tacce albo ruszcie. Opiekać przez 10-15min często obracając i równie często smarując pozostałą marynatą. Podawać na ciepło z musztardą lub sosem tzatziki (zależnie od upodobania). SMACZNEGO
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon i usuwamy ewentualne kości. Porcjujemy na kawałki (tak aby mieć po 4sztuki na szaszłyk). Następnie starannie nacieramy i zalewamy marynatą i zostawiamy na noc w lodówce. Myjemy paprykę i starannie usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, myjemy cukinię i również kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Wyjąć mięso z marynaty i lekko oprószyć solą. Na szpadkę nadziewać kolejno: mięso, paprykę, cukinię, cebulki i listki laurowe (przepis na 8szpadek). Rozgrzać grill i ułożyć szaszłyki na posmarowanej lekko tłuszczem tacce albo ruszcie. Opiekać przez 10-15min często obracając i równie często smarując pozostałą marynatą. Podawać na ciepło z musztardą lub sosem tzatziki (zależnie od upodobania). SMACZNEGO