Sposób przygotowania:
Szaszłyki jagnięce z sosemGrill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura
Grill węglowy metoda bezpośrednia
Czas przyrządzania 25 minut + 1 godzina moczenia
plus czas grillowania 7-17 minut
na 4 porcje
Drewniane szpadki moczyć godzinę w zimnej wodzie. Strąki papryki pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2,5 cm, cebulę przekroić na 8 cząstek. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niej pokrojoną paprykę. Szybko zagotować, natychmiast odlać i zahartować zimną wodą. Osączyć i odłożyć na papierowym ręczniku.
Z jagnięciny usunąć nadmiar tłuszczu i pokroić mięso w kostkę wielkości mniej więcej 2,5 cm. Nadziać na 8 szpadek do szaszłyków na przemian kostki mięsa, kawałki papryki i cząstki cebuli, oprószyć szaszłyki solą i pieprzem.
Zmiksować oliwę z cebulą, sokiem cytryny, koniakiem, czosnkiem, musztardą, oregano, tymiankiem i pieprzem kajeńskim tak, aby sos miał jednolitą konsystencję.
Szaszłyki lekko posmarować olejem i grillować w średniej temperaturze, aż uzyskają oczekiwany stopień wypieczenia: krwiste 7-9 minut, średnio wypieczone 10-13 minut, dobrze wypieczone 14-17 minut. W tym czasie raz je odwrócić. Podczas pieczenia dwu- lub trzykrotnie posmarować szaszłyki sporą ilością sosu.
marietta