eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szaszłyki warzywne Eli z grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam szaszłyki warzywne z grilla. Cukinie, papryki i cebule marynowałam w zalewie z dodatkiem sosu sojowego.

Szaszłyki warzywne Eli z grilla

Składniki:

Szaszłyki warzywne Eli z grilla

warzywa

marynata

dodatek

  • patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki warzywne Eli z grilla

przygotowanie składników

Szaszłyki warzywne Eli z grilla
Pokroić w plastry opłukane i osuszone cukinie..

Cukinie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.

przygotowanie składników cd

Szaszłyki warzywne Eli z grilla
Opłukane i osuszone papryki pokroić w kostkę.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć szypułki, nasiona i pokroić papryki w kostkę.

przygotowanie składników cd

Szaszłyki warzywne Eli z grilla
Obrane z łupinek cebule pokroić na kawałki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w dość duże kawałki.

przygotowanie składników cd

Szaszłyki warzywne Eli z grilla
Osuszyć papierowym recznikiem opłukane pomidorki..

Pomidorki paprykowe opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie marynaty

Szaszłyki warzywne Eli z grilla

Do miski wlać olej rzepakowy, sos sojowy, dodać przyprawę grillową do szaszłyków, czosnek granulowany i pieprz. marynatę wymieszać trzepaczką i wlać do cukinii, papryki i cebuli.

przygotowanie szaszłyków

Szaszłyki warzywne Eli z grilla

Patyczki do szaszłyków moczyć przez 30 minut w wodzie. Brać po dwa patyczki na każdy szaszłyk i nadziewać na przemian cukinię, pomidorki cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na tacce do grillowania.

przygotowanie szaszłyków cd

Szaszłyki warzywne Eli z grilla

Tackę z szaszłykami położyć na rozgrzanym grillu i grillować po około10 minut z obu stron. Smacznego!