eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szparagi Eli, w boczku z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam obgotowane szparagi białe i zielone zawinięte w boczku i zgrillowane. Szparagi wyszły pyszne.

Szparagi Eli, w boczku z grilla

Składniki:

Szparagi Eli, w boczku z grilla

szparagi

boczek

  • 300 g boczku parzonego w plastrach

przyprawy

Sposób przygotowania:

Szparagi Eli, w boczku z grilla

przygotowanie składników

Szparagi Eli, w boczku z grilla
Szparagi ugotować i włożyć do lodowatej wody.

Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki i związać nićmi kuchennymi. W wysokim i wąskim garnku zagotować około 1.5 litra wody z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć pionowo szparagi tak żeby końcówki wystawały nad wodą i gotować 5 minut. Wyjąć szparagi z wrzątku i włożyć do lodowatej wody. Ostudzone szparagi osuszyć.

przygotowanie składników cd

Szparagi Eli, w boczku z grilla
Zielone szparagi ugotować i włożyć do zimnej wody.

Szparagi zielone opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki i związać. Dalej postępować jak z białymi szparagami.

przygotowanie składników cd

Szparagi Eli, w boczku z grilla
Przygotować wędzony parzony boczek w plastrach.

Przygotować plastry boczku wędzonego parzonego.

przygotowanie szparagów

Szparagi Eli, w boczku z grilla
W plastry boczku zawinąć pojedyncze białe szparagi.

Plastry boczku oprószyć pieprzem. Białe szparagi pojedynczo zawinąć w plastry boczku

przygotowanie szparagów cd

Szparagi Eli, w boczku z grilla

Plastry boczku oprószyć pieprzem i zawijać po 3 szparagi razem. Szparagi położyć na tacki aluminiowe i grillować ze wszystkich stron około 20 minut. Smacznego!


Tagi:

grill szparagi