Sposób przygotowania:
Szaszłyki z kiełbaską i piersią drobiową
Pierś opłukać, osuszyć, przekroić na pół, natrzeć solą pieprzem. Kiełbasę pokroić na dłuższe kawałki. Czosnek obrać, a ząbki zmiażdżyć w prasce oraz dodać wraz z ziołami do miski z oliwą. Pierś pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia z marynatą i wymieszać, obracając kawałki mięsa palcami na różne strony. Wstawić miskę do lodówki na 1-2 godz., aby mięso przeszło marynatą. Kawałki kiełbasy obtoczyć w oleju, potem wraz kawałkami piersi nadziewać na szpadki metalowe przemiennie. Nastawić piekarnik na funkcję grill i ułożyć szpadki na blasze, aby tłuszcz nie kapał na dół piekarnika. Grillować z ok. 15-20 min. Potem wyjąć blachę z szaszłykami i przełożyć je na półmisek. Podawać z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi i sosami do griilowanych potraw.