marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szaszłyki z kiełbaską i piersią drobiową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zarówno na majówce lub po odbywają się przyjęcia przy grillu, równie jak i w domu,gdy nie dopisze pogoda.Wtedy to szaszłyki pieczemy w piekarniku.

Szaszłyki z kiełbaską i piersią drobiową

Składniki:

Szaszłyki z kiełbaską i piersią drobiową

 

  • 1 podwójna pierś indycza,
  • 1 kg.kiełbasy zwyczajnej,
  • 6 łyżek oliwy,
  • cała główka czosnku,
  • po szczypcie różnych ziół,np.trybula,kmin rzymski,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do pieczenia/smażenia,
  • długie metalowe patyczki lub szpadki metalowe.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kiełbaską i piersią drobiową
Pierś opłukać, osuszyć, przekroić na pół, natrzeć solą pieprzem. Kiełbasę pokroić na dłuższe kawałki. Czosnek obrać, a ząbki zmiażdżyć w prasce oraz dodać wraz z ziołami do miski z oliwą. Pierś pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia z marynatą i wymieszać, obracając kawałki mięsa palcami na różne strony. Wstawić miskę do lodówki na 1-2 godz., aby mięso przeszło marynatą. Kawałki kiełbasy obtoczyć w oleju, potem wraz kawałkami piersi nadziewać na szpadki metalowe przemiennie. Nastawić piekarnik na funkcję grill i ułożyć szpadki na blasze, aby tłuszcz nie kapał na dół piekarnika. Grillować z ok. 15-20 min. Potem wyjąć blachę z szaszłykami i przełożyć je na półmisek. Podawać z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi i sosami do griilowanych potraw.

Tagi:

zioła