marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szaszłyki z kotlecików mielonych.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso cielęce opłukać,osuszyć i zemleć przez maszynkę lub kupić mielone.Zagnieść mielone z jajem,cebulą,przyprawami,ziołami,Zrobić szaszłyki

Szaszłyki z kotlecików mielonych.

Składniki:

Szaszłyki z kotlecików mielonych.

 

  • 500 g.mielonej cielęciny bądź wołowiny,
  • 10 dużych pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 2 średnie cebule,
  • przyprawa pikantna do grilla "Winiary",
  • curry mielone,
  • duża szczypta ziół suszonych,np.estragon,tymianek,kmin rzymski,
  • sól,
  • 30 dag.margaryny do zeszklenia cebul,
  • szpadki drewniane lub żelazne do szaszłyków,
  • węgiel drzewny .

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kotlecików mielonych.
Mięso mielone cielęce kupić lub samemu zmielić.Cebule obrać,po-
-siekać i zeszklić na margarynie,po czym dać do mielonego,wbić
jajo,dodać suszonych roztartych ziół oraz przypraw w tym do grilla.
Zagnieść i formować małe lub średnie kotleciki i nadziewać je na
zmianę z całymi pieczarkami lub połówkami.Rozpalić grilla węglem
drzewnym na pół godziny przed pieczeniem i kłaść obok siebie
szaszłyki gotowe.Grillować z 15-30 min.podawać z sosem czosnkowym lub czerwonym pikantnym ketchupem.