Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1387]

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszna propozycja na ekspresowy obiad lub smaczną przekąskę, która sprawdzi się na co dzień i podczas jakiejś imprezy. Są takie jesienne, więc często przygotowuję je w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki wrzucić na grilla.

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką

Składniki:

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką

8 sztuk:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 500 g dyni (waga przed obraniem)
  • 1 czerwona papryka (duża)

Dodatkowo:

  • 4 łyżki oleju
  • papryka słodka (u mnie wędzona)
  • sól

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką

Ojej i przyprawy:

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką
Można użyć dowolnych przypraw i ziół, które lubimy.

Przygotować 2 miski i do każdej z nich wlać po 2 łyżki oleju i dodać przyprawy.

Mięso:

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką
Mięso odstawione w marynacie jest bardziej smaczniejsze.

Kurczaka pokroić w kostkę i następnie przełożyć do pierwszej miski.

Mięso wymieszać tak, aby było dokładnie pokryte olejem z przyprawami i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Warzywa:

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką
Warzywa i kurczak powinny być mniej więcej takiej wielkości jak kurczak.

Warzywa pokroić w średnią kostkę i wymieszać z olejem w drugiej misce.

Nadziewanie i pieczenie:

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką
Szaszłyki można grillować oraz piec w piekarniku.

olejem w drugim naczyniu.

Na patyczki do szaszłyków kolejno nabijać paprykę, kurczaka, dynię, kurczaka i tak na zmianę.

Wszystkie szaszłyki umieścić na ruszcie lub blasze piekarnika wysłanej papierem do pieczenia.

Piec/grillować około 20-25 minut - w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniach.
(Szaszłyki pieczone na blasze po 12 minutach obrócić na drugą stronę.)