ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do farszu do gołąbków daję zawsze więcej ryżu i mniej mięsna, taki bardzo lubimy, i jak farsz zostanie to smażę pyszne kotlety mielone, kotlety smakują na ciepło ale na zimno są lepsze, mają chrupiącą skórkę.

Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków

 

 

  • mielona łopatka 70 dag,
  • koperek 1 pęczek,
  • jajka 2 sztuki,
  • kucharek 2 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków
Ryż gotuję w nie solonej wodzie z kurkumą, 1 łyżką oleju rzepakowego, po ugotowaniu ryżu nadmiar wody odlać i zostawić do wystudzenia w garnku.

Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.

Tym farszem zawijać gołąbki (zrobiłam więcej aby zostało na kotlety), do farszu co zostanie wsypać tartą bułkę i wymieszać, formować kule, obtaczać w mące pszennej.

Na gorący olej rzepakowy kłaść kule i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony.
Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków
Nam smakują najlepiej na zimno do pieczywa lub same.
Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków
Robię więcej farszu do gołąbków aby zostało do kotletów.
Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków
Obtaczam w mące w woreczku, nie sypie się na około.
Kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków
Kule spłaszczam lekko łyżką i smaże na rumiano.