slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Szaszłyki z lekką sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Zapraszam na lekkie i pyszne szaszłyki z kurczaka z cukinią i pomidorkami. Z dodatkiem sałatki z chrupiącą rzodkiewką smakują doskonale.

Szaszłyki z lekką sałatką

Składniki:

Szaszłyki z lekką sałatką

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z lekką sałatką
Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa.

Sałatka:

Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy sałatę. Od rzodkiewek odkrajamy ogonki i kroimy w plasterki, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem i mieszamy.

Szaszłyki:

Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei:mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso. Robimy tak do wykorzystania składników. Smarujemy resztą marynaty szaszłyki i posypujemy je ziołami prowansalskimi.

Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z lekką sałatką.