iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Szaszłyki ze szczupaka i bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szaszłyki z szczupaka z bakłażana.

Szaszłyki ze szczupaka i bakłażana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki ze szczupaka i bakłażana

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki ze szczupaka i bakłażana
Szczupaka świeżego nie mrożonego myjemy osuszamy. Następnie skrobiemy z łusek i usuwamy wnętrzności. Filetujemy i kroimy w dużą kostkę. Szczupak ma specyficzny smak dlatego warto go zamarynować. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek , pokrojony czosnek niedźwiedzi, przyprawę uniwersalną ,paprykę słodką i suszony koperek. Mieszamy wcierając marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Bakłażana kroimy w kostkę solimy i odstawiamy na ok 10 min - płuczemy i osuszamy. Na patyczki wcześniej namoczone w odzie nakładamy mięso i bakłażana. Do żaru w grillu dodajemy trochę kory cynamonu i wędzimy szaszłyki.
Szaszłyki ze szczupaka i bakłażana
Następnie filetujemy i kroimy w dużą kostkę i marynujemy
Szaszłyki ze szczupaka i bakłażana
Szczupaka myjemy osuszamy skrobiemy i usuwamy wnętrznośći