Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

szczaw pasteryzowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przecier przyda się gdy zechcemy ugotować zupę szczawiową poza sezonem

szczaw pasteryzowany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

szczaw pasteryzowany

 

Sposób przygotowania:

szczaw pasteryzowany
Przygotowanie szczawiu pasteryzowanego nie jest specjalnie skomplikowane,a jedynie czasochłonne.
Nazbierałam wiadro listków z ogonkami ( na brzegu lasu,łące).
Listki opłukałam co najmniej dwa razy.Następnie zmieliłam i całość wlałam go garnka. Wsypałam czubatą łyżkę soli i doprowadziłam do wrzenia.Szczaw najwięcej traci na objętości w trakcie mielenia,a po podgrzaniu wiem,że ile zapakuję do słoika tyle będzie. Gorącą pulpę wlewałam do małych słoiczków. Pasteryzowałam przez pół godziny.Gorące słoiczki odwracałam do góry dnem do ostygnięcia. Z wiadra świeżych listków z ogonkami wychodziło przeciętne 12-14 słoiczków.
szczaw pasteryzowany
Szczaw łąkowy tworzy charakterystyczne kępy. Rośnie na nieużytkach, w lasach.

Tagi:

szczaw