kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szczaw w słoikach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam zupę szczawiową, ale niestety szczaw do jej przyrządzenia nie jest dostępny przez cały rok. Polecam prosty, babciny sposób na jego „zakonserwowanie”, dzięki któremu możemy się cieszyć domową szczawiową nawet zimą.

Szczaw w słoikach na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczaw w słoikach na zimę

 

  • (na słoik o pojemności 900ml)

 

 

Sposób przygotowania:

Szczaw w słoikach na zimę
Szczaw myjemy, wybieramy zabłąkane źdźbła trawy, odrywamy ogonki, odsączamy i dowolnie siekamy. Ja zupę szczawiową miksuję więc nie zwracam uwagi na wielkość kawałków. Jeśli ktoś woli niemiksowaną niech od razu pokroi szczaw na takie kawałki jak lubi. Przesypujemy solą i dokładnie mieszamy w dużym garnku. Soli powinno być około 20 % wagowych w stosunku do szczawiu. Szczaw z sola upychamy szczelnie w słoikach. Nie ma potrzeby pasteryzowania.
Szczaw w słoikach na zimę
Szczaw myjemy, wybieramy zabłąkane żdzbła trawy.
Szczaw w słoikach na zimę
Odrywamy ogonki, odsączamy i dowolnie siekamy
Szczaw w słoikach na zimę
Przesypujemy solą. Soli powinno być około 20 % wagowych w stosunku do szczawiu.
Szczaw w słoikach na zimę
Szcaw z solą dokładnie mieszamy w dużym garnku.

Tagi:

szczaw