Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z klopsikami ze szczupakaGotowanie marchewki
Ze względu na to że marchewka jest składnikiem, który trzeba gotować najdłużej, przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania tego warzywa. W garnku zagotowujemy wodę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy marchewkę do wrzątku, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy ok. 7 minut.
Przygotowanie klopsików ze szczupaka
Mielimy filet szczupaka i odrobinę tłustego boczku. Dodajemy jajko, bułkę tartą, majonez, koperek, sól i pieprz . Całość dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie klopsiki.
Gotowanie klopsików rybnych
Tak przygotowane klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu z marchewką i gotujemy około 15 minut.
Dodanie szczawiu do zupy
Do gotującej się zupy dodajemy oczyszczony i pokrojony świeży szczaw. Całość gotujemy aż szczaw zmięknie i znacznie zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podanie zupy
Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania. Najsmaczniejsza jest na gorąco, można podać ją z białym pieczywem. SMACZNEGO!