Sposób przygotowania:
Szczawiowa ze świeżego szczawiu
Najpierw wlewamy wodę do garnka. Myjemy i obieramy włoszczyznę ( marchew pietruszkę , seler i por białą część) , wkładamy do garnka z wodą.
Myjemy podudzia z kurczaka i wkładamy do garnka z warzywami i pokrojonymi ziemniakami w kostkę. Dodajemy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ( zbiera się szum, odlewamy go ) 1.1/2 godziny.
Wyjmuje podudzia ugotowane ( podsmażam je na patelni bedzie co jeść po skończonej zupce ).
Szczaw myje odcinam ogonki i kroje drobno listki. Dodaje szczaw do wywaru i gotuje chwilę. Do szklanki przekładam śmietanę z pojemniczka, wlewam wywar z garnka i mieszam ( jeśli się nie zważy dodaję do zupy ).
Dodatkowe z 5 minut i mamy gotową szczawiówkę.
Ugotowałam jaja i pokroiłam w plastry i dodałam do zupy ( kładłam prosto na talerz)
Myjemy podudzia z kurczaka i wkładamy do garnka z warzywami i pokrojonymi ziemniakami w kostkę. Dodajemy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ( zbiera się szum, odlewamy go ) 1.1/2 godziny.
Wyjmuje podudzia ugotowane ( podsmażam je na patelni bedzie co jeść po skończonej zupce ).
Szczaw myje odcinam ogonki i kroje drobno listki. Dodaje szczaw do wywaru i gotuje chwilę. Do szklanki przekładam śmietanę z pojemniczka, wlewam wywar z garnka i mieszam ( jeśli się nie zważy dodaję do zupy ).
Dodatkowe z 5 minut i mamy gotową szczawiówkę.
Ugotowałam jaja i pokroiłam w plastry i dodałam do zupy ( kładłam prosto na talerz)
karola25
lalunia
Karola25 masz racje toć to sama wiosna :)