lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szczawiowa ze świeżego szczawiu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kochani gdy nie ma możliwości na świeży szczaw, wtedy sięgam po ten ze słoiczka. Tym razem na majówce zaopatrzyłam się w leśny szczaw. Genialnie w końcu będzie prawdziwie zielono i kwaskowato :)

Szczawiowa ze świeżego szczawiu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Składniki na szczawiową :

  • 6 podudzi z kurczaka

 

 

  • seler 100 g

 

 

  • pietruszka korzeń 100 g

 

 

 

 

  • sól prowansalska do smaku

 

 

  • 3 litry wody

Dodatkowo :

  • szczaw świeży ( prosto z lasu ) miałam pół reklamówki takiej jednorazówki

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowa ze świeżego szczawiu
 Najpierw wlewamy wodę do garnka. Myjemy i obieramy włoszczyznę ( marchew pietruszkę , seler i por białą część) , wkładamy do garnka z wodą.

Myjemy podudzia z kurczaka i wkładamy do garnka z warzywami i pokrojonymi ziemniakami w kostkę. Dodajemy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ( zbiera się szum, odlewamy go ) 1.1/2 godziny.

Wyjmuje podudzia ugotowane ( podsmażam je na patelni bedzie co jeść po skończonej zupce ).

Szczaw myje odcinam ogonki i kroje drobno listki. Dodaje  szczaw do wywaru i gotuje chwilę. Do szklanki przekładam śmietanę z pojemniczka, wlewam wywar z garnka i mieszam ( jeśli się nie zważy dodaję do zupy ).

Dodatkowe z 5 minut i mamy gotową szczawiówkę. 


Ugotowałam jaja i pokroiłam w plastry i dodałam do zupy ( kładłam prosto na talerz) 

Szczawiowa ze świeżego szczawiu
Myjemy i obieramy włoszczyznę ( marchew pietruszkę , seler i por białą część) , wkładamy do garnka z wodą. Myjemy podudzia z kurczaka i wkładamy do garnka z warzywami i pokrojonymi ziemniakami w kostkę .
Szczawiowa ze świeżego szczawiu
Wyjmuje podudzia ugotowane ( podsmażam je na patelni bedzie co jeść po skończonej zupce ).
Szczawiowa ze świeżego szczawiu
Szczaw myje odcinam ogonki i kroje drobno listki. Dodaje szczaw do wywaru i gotuje chwilę
Szczawiowa ze świeżego szczawiu
Do szklanki przekładam śmietanę z pojemniczka , wlewam wywar z garnka i mieszam ( jeśli się nie zważy dodaję do zupy ).