kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Szczaw w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najsmaczniejsze są młode liście szczawiu zbierane wiosną, dlatego warto w tym czasie nazrywać ich na zapas i zakonserwować, by móc cieszyć się pyszną zupą szczawiową, o każdej porze roku.

Szczaw w słoiku

Składniki:

Szczaw w słoiku

 

  • 0,5 kg szczawiu
  • 1 łyżka soli
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 łyżeczki oleju
  • 0,5 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Szczaw w słoiku
Zerwany szczaw zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie wodę zlewamy i płuczemy go jeszcze pod bieżącą wodą. Liście szczawiu kroimy na mniejsze kawałki, możemy je zmielić lub zblendować.

Na dno garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy szczaw. Dodajemy sól i gotujemy aż pokrojony szczaw zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Umieszczamy szczaw w słoiczkach, do każdego z nich dodajemy po łyżeczce oleju i ziarnku pieprzu.

Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy ok 10 minut.

Tak przygotowany szczaw z pewnością przyda się zimą, gdy będziemy mieli ochotę na zupę szczawiową :)

Tagi:

szczaw