Sposób przygotowania:
Szczaw w słoiku
Zerwany szczaw zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie wodę zlewamy i płuczemy go jeszcze pod bieżącą wodą. Liście szczawiu kroimy na mniejsze kawałki, możemy je zmielić lub zblendować.
Na dno garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy szczaw. Dodajemy sól i gotujemy aż pokrojony szczaw zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Umieszczamy szczaw w słoiczkach, do każdego z nich dodajemy po łyżeczce oleju i ziarnku pieprzu.
Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
Tak przygotowany szczaw z pewnością przyda się zimą, gdy będziemy mieli ochotę na zupę szczawiową :)
Na dno garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy szczaw. Dodajemy sól i gotujemy aż pokrojony szczaw zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Umieszczamy szczaw w słoiczkach, do każdego z nich dodajemy po łyżeczce oleju i ziarnku pieprzu.
Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
Tak przygotowany szczaw z pewnością przyda się zimą, gdy będziemy mieli ochotę na zupę szczawiową :)