Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szczawiowa wg Babci Basi :

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Typowi wiosenna zupa. Tania, prosta . Jak tylko pojawia się szczaw – natychmiast amatorzy tej zupy stają do garnków.

Szczawiowa wg Babci Basi :

Składniki:

Szczawiowa wg Babci Basi :

 

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • ½ litra wywaru warzywnego ( lub z drobiu i warzyw )
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietany
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowa wg Babci Basi :
Szczaw umyć i drobno usiekać . Podsmażyć na maśle .Zalać wywarem i gotować 5 minut . Zaciągnąć mąką zmieszaną z odrobiną wody- zagotować . Dodać śmietankę . Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki.