Sposób przygotowania:
Szczawiowa zupka
Jajka ugotować na twardo.Warzywa pokroić w kosteczkę.Bulion zagotować i wrzucić warzywa.
Szczaw przebrać,opłukać,odciąć łodyżki, a liście posiekac i lekko posolić,poddusić na maśle.
Mąkę rozetrzeć z niewielką ilością zimnego bulionu,wlać do szczawiu, a następnie stale mieszając stopniowo dolewac bulion.
Gotowac na małym ogniu,doprawić śmietaną,solą,pieprzem.
Szczaw przebrać,opłukać,odciąć łodyżki, a liście posiekac i lekko posolić,poddusić na maśle.
Mąkę rozetrzeć z niewielką ilością zimnego bulionu,wlać do szczawiu, a następnie stale mieszając stopniowo dolewac bulion.
Gotowac na małym ogniu,doprawić śmietaną,solą,pieprzem.