WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szczupak w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szczupak smażony na patelni a następnie marynowany w zalewie octowej z cebulą. Przekąska ze słoika idealna na wiele okazji.

Szczupak w zalewie octowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szczupak w zalewie octowej

 

  • Ok. 1,5kg szczupaka w dzwonkach
  • Sól, pieprz
  • Sok z cytryny
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • 3 cebule
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 4 małe listki laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Szczupak w zalewie octowej

ETAP 1:

Dzwonka ryby przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na półmisek.

3-4 słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich kawałki ryby. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Do garnka wlać wodę i ocet. Wrzucić cebulę. Wsypać sól, cukier, listki i ziele angielskie. Zagotować. Gorącą zalewą zalać ryby w słoikach nakładać również cebulę i przyprawy. Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku miesięcy.

Szczupak w zalewie octowej
Szczupak zalany zalewą i zamknięty w słoikach
Szczupak w zalewie octowej
Kawałki usmażonej ryby ułożone w słoikach
Szczupak w zalewie octowej
Kawałki szczupaka po usmażeniu ułożone na półmisku
Szczupak w zalewie octowej
Szczupak opanierowany w mące ułożony na patelni
Szczupak w zalewie octowej
Składniki zalewy umieszczone w garnku