migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryba opiekana w zalewie octowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Polecam pyszną rybkę w zalewie octowej. Idealna na przekąskę, można zjadać samą lub z chlebkiem. Przygotowanie jest bardzo proste, jedynie trzeba trochę odczekać aby rybka dobrze przeszła marynatą.

Ryba opiekana w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba opiekana w zalewie octowej

ryby

  • 1,5 kg filetów rybnych, u mnie morszczuk
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mąka do panierowania
  • jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

zalewa

Sposób przygotowania:

Ryba opiekana w zalewie octowej
Filety osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wystudzić. Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy i zagotować. W międyczasie obrać cebulę i pokroić w półplastry.

Gdy zalewa się zagotuje wrzucić cebulę i gotować jeszcze dwie minuty. Gotową zalewę wystudzić.

Kawałki wystudzonej i usmażonej ryby ułożyć w słoju razem z cebulą z zalewy, zalać zimną zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni aby ryba się przegryzła. 
Ryba opiekana w zalewie octowej
Filety osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Ryba opiekana w zalewie octowej
Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Ryba opiekana w zalewie octowej
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wystudzić.
Ryba opiekana w zalewie octowej
Kawałki wystudzonej i usmażonej ryby ułożyć w słoju razem z cebulą z zalewy, zalać zimną zalewą.