WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Ryby w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawałki ryb: szczupaka i leszcza smażone w mące a następnie marynowane z cebulą w zalewie octowej w słoikach.

Ryby w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryby w zalewie octowej

 

  • Ok. 1,5 kg ryb
  • 3 mniejsze cebule
  • Sól, pieprz
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 listki laurowe
  • 9 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Ryby w zalewie octowej

ETAP 1:

Ryby podzielić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Panierować w mące i usmażyć na oleju. Wystudzić.

Cebule obrać i pokroić na plasterki. Ryby i krążki cebuli ułożyć na przemian w słoikach.

W garnku zagotować wodę z octem, cukrem solą, listkami i zielem. Gorącą zalewą zalać ryby w słoikach.

Zakręcić wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej dwa dni.

Ryby w zalewie octowej
Kawałki ryby zalane gorącą zalewą octowa w słoikach
Ryby w zalewie octowej
Zalewa octowa z listkami i zielem angielskim
Ryby w zalewie octowej
Kawałki ryby i cebuli ułożone w słoikach.
Ryby w zalewie octowej
Kawałki ryby przyprawione i usmażone w mące na oleju