Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Krokiety z indykiem i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania krokietów wykorzystałam mięso, które zostało mi po gotowaniu rosołu (3 małe golonki indycze oraz szyję). W połączeniu z duszonym jarmużem wyszło smaczne danie.

Krokiety z indykiem i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z indykiem i jarmużem

 

  • 600 gram gotowanego mięsa - waga po obraniu z kości (u mnie golonki indycze i szyja)
  • 100 gram jarmużu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 6 naleśników
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Krokiety z indykiem i jarmużem
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się szklista.

Jarmuż oczyszczamy, usuwamy zdrewniałe łodygi, a liście kroimy i dodajemy do cebuli. Dusimy kilka minut.

Mięso obieramy dokładnie z kości i mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Jarmuż z cebulką również rozdrabniamy w rozdrabniaczu i dodajemy do mięsa.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy.

Nakładamy farsz na naleśniki i zawijamy, formując krokiety. Panierujemy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krokiety z indykiem i jarmużem
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się szklista.
Krokiety z indykiem i jarmużem
Jarmuż oczyszczamy, usuwamy zdrewniałe łodygi, a liście kroimy i dodajemy do cebuli.
Krokiety z indykiem i jarmużem
Mięso obieramy dokładnie z kości i mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Jarmuż z cebulką również rozdrabniamy w rozdrabniaczu.
Krokiety z indykiem i jarmużem
Krokiety smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.