Sposób przygotowania:
Miętus pieczony w naczyniu żaroodpornym
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. nacieramy ją z zewnątrz i w środku pieprzem cytrynowym i solą.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy miętusa. Na wierzchu i w środku kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.
Cytrynę myjemy i kroimy w plasterki. Układamy je na rybie razem z kawałkami masła. Wkładamy również po plasterku cytryny do ryby.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy miętusa. Na wierzchu i w środku kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.
Cytrynę myjemy i kroimy w plasterki. Układamy je na rybie razem z kawałkami masła. Wkładamy również po plasterku cytryny do ryby.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.