BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Leszcz w zalewie octowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leszcz w zalewie octowej to smaczna rybka, która na naszym stole zaskoczy gości swoim smakiem, kruchością. Leszcz jest rybą bardzo ościstą ale też bardzo smaczną dlatego gdy mąż złapie zawsze trafia do zalewy octowej.

Leszcz w zalewie octowej

Składniki:

Leszcz w zalewie octowej

 

  • Leszcze ilość dowolna,
  • Zalewa;
  • woda zimna 5 szkl,
  • ocet 1 szkl,
  • cukier 4 -5 łyżek,
  • sól 1 łyżka,
  • ziele angielskie 5 ziarenek,
  • liście laurowe 3,
  • sól i pieprz,
  • cebula 1 szt (nie koniecznie),
  • Dodatkowo;
  • mąka do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania (nie koniecznie),
  • jajka do panierowania(nie koniecznie),
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Leszcz w zalewie octowej
Leszcze skrobiemy z łuski, sprawiamy i dokładnie oczyszczamy.

Oczyszczone leszcze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Duże kroimy w dzwonka, a mniejsze zostawiamy w całości lub dzielimy na połówki. Leszcze doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania i odstawiamy na godzinkę dwie w chłodne miejsce.

Następnie ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a jeżeli ktoś lubi tak jak ja, to ryby po obtoczeniu w mące obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej.

Smażymy je na złoty kolor z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone ryby układamy w wysokim naczyniu lub w dużym słoju i zalewamy ciepłą zalewą.

Przygotowanie zalewy;

Wodę z octem i pozostałymi składnikami zagotowujemy, gotujemy około 3 -5 minut po czym wyłączamy i lekko przestudzamy.

Po 2 - 3 dniach rybka jest gotowa do spożycia.

Rada ;

Rybkę możemy przygotować dwoma sposobami to znaczy panierować tylko w mące albo drugi sposób panierować w mące w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Tagi:

dania leszcz