Sposób przygotowania:
Leszcz w zalewie octowej
Leszcze skrobiemy z łuski, sprawiamy i dokładnie oczyszczamy.
Oczyszczone leszcze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Duże kroimy w dzwonka, a mniejsze zostawiamy w całości lub dzielimy na połówki. Leszcze doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania i odstawiamy na godzinkę dwie w chłodne miejsce.
Następnie ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a jeżeli ktoś lubi tak jak ja, to ryby po obtoczeniu w mące obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy je na złoty kolor z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone ryby układamy w wysokim naczyniu lub w dużym słoju i zalewamy ciepłą zalewą.
Przygotowanie zalewy;
Wodę z octem i pozostałymi składnikami zagotowujemy, gotujemy około 3 -5 minut po czym wyłączamy i lekko przestudzamy.
Po 2 - 3 dniach rybka jest gotowa do spożycia.
Rada ;
Rybkę możemy przygotować dwoma sposobami to znaczy panierować tylko w mące albo drugi sposób panierować w mące w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Oczyszczone leszcze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Duże kroimy w dzwonka, a mniejsze zostawiamy w całości lub dzielimy na połówki. Leszcze doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania i odstawiamy na godzinkę dwie w chłodne miejsce.
Następnie ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a jeżeli ktoś lubi tak jak ja, to ryby po obtoczeniu w mące obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy je na złoty kolor z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone ryby układamy w wysokim naczyniu lub w dużym słoju i zalewamy ciepłą zalewą.
Przygotowanie zalewy;
Wodę z octem i pozostałymi składnikami zagotowujemy, gotujemy około 3 -5 minut po czym wyłączamy i lekko przestudzamy.
Po 2 - 3 dniach rybka jest gotowa do spożycia.
Rada ;
Rybkę możemy przygotować dwoma sposobami to znaczy panierować tylko w mące albo drugi sposób panierować w mące w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
gusia1000