Szkocki budyń mięsny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowity szkocki budyń na mięsie

Szkocki budyń mięsny

Składniki:

Szkocki budyń mięsny

 

  • Składniki:
  • Serce cielęce 800g
  • Płucka cielęce 750g
  • Łój cielęcy nerkowy 400g
  • Wątroba cielęca 500g
  • Cebula 200g
  • Mąka 200g
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa 1g

Sposób przygotowania:

Szkocki budyń mięsny
Przygotowanie:
Serca cielęce oczyszczone z krwi i kanalików oraz płucka zalewa się wrzącą wodą i gotuje przez 30 minut,ciepłe jeszcze przepuszcza się przez maszynkę do mięsa.Wywaru powinno być niewiele.Następnie przepuszcza się przez maszynkę 400g łoju i wątrobę oraz cebulę.Do zmielonych składników dodać mąkę,sól,pieprz,gałkę muszkatołową oraz wywar.
Po wyrobieniu wszystkich składników na jednolitą masę nakłada się do formy budyniowej dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.Formę należy szczelnie zamknąć i budyń gotować w kąpieli wodnej przez pełne 2 godziny.