Sposób przygotowania:
Szkocki budyń mięsny
Przygotowanie:
Serca cielęce oczyszczone z krwi i kanalików oraz płucka zalewa się wrzącą wodą i gotuje przez 30 minut,ciepłe jeszcze przepuszcza się przez maszynkę do mięsa.Wywaru powinno być niewiele.Następnie przepuszcza się przez maszynkę 400g łoju i wątrobę oraz cebulę.Do zmielonych składników dodać mąkę,sól,pieprz,gałkę muszkatołową oraz wywar.
Po wyrobieniu wszystkich składników na jednolitą masę nakłada się do formy budyniowej dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.Formę należy szczelnie zamknąć i budyń gotować w kąpieli wodnej przez pełne 2 godziny.
Serca cielęce oczyszczone z krwi i kanalików oraz płucka zalewa się wrzącą wodą i gotuje przez 30 minut,ciepłe jeszcze przepuszcza się przez maszynkę do mięsa.Wywaru powinno być niewiele.Następnie przepuszcza się przez maszynkę 400g łoju i wątrobę oraz cebulę.Do zmielonych składników dodać mąkę,sól,pieprz,gałkę muszkatołową oraz wywar.
Po wyrobieniu wszystkich składników na jednolitą masę nakłada się do formy budyniowej dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.Formę należy szczelnie zamknąć i budyń gotować w kąpieli wodnej przez pełne 2 godziny.