Sposób przygotowania:
Szparagi w sosie holenderskim
1) Szparagi cienko obrać obieraczką do ziemniaków, rozpoczynając obieranie 1-2 cm poniżej wierzchołka. Odciąć twarde końce.
2) W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, cukru i łyżką masła. Szparagi związać i ugotować pod przykryciem na średnim ogniu. W zależności od grubości szparagów może to trwać 10-15 minut.
3) Masło roztopić w rondelku na małym ogniu ( nie zrumienić!!!). Odstawić na bok, by nieco ostygło.
4) Żółtka rozmieszać z wodą w okrągłej miseczce i wstawić do nieco mniejszego garnka z gotującą się wodą. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa.
5) Zestawić z ognia, dodawać powoli stopione masło, cały czas ubijając. Jeśli masa zaczyna gęstnieć, dolewać więcej masła.
6) Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, lekko przestudzić. Dodać śmietankę ubitą na półsztywno, wymieszać. Osączone szparagi podawać z ciepłym sosem i młodymi ziemniakami.
2) W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, cukru i łyżką masła. Szparagi związać i ugotować pod przykryciem na średnim ogniu. W zależności od grubości szparagów może to trwać 10-15 minut.
3) Masło roztopić w rondelku na małym ogniu ( nie zrumienić!!!). Odstawić na bok, by nieco ostygło.
4) Żółtka rozmieszać z wodą w okrągłej miseczce i wstawić do nieco mniejszego garnka z gotującą się wodą. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa.
5) Zestawić z ognia, dodawać powoli stopione masło, cały czas ubijając. Jeśli masa zaczyna gęstnieć, dolewać więcej masła.
6) Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, lekko przestudzić. Dodać śmietankę ubitą na półsztywno, wymieszać. Osączone szparagi podawać z ciepłym sosem i młodymi ziemniakami.