gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Szparagi w sosie serowo - porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szparagi w sosie serowo - porowym podaję jako dodatek do obiadu. Są bardzo smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu.

Szparagi w sosie serowo - porowym

Składniki:

Szparagi w sosie serowo - porowym

 

  • pęczek szparagów
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pora
  • 50 gram serka topionego
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Szparagi w sosie serowo - porowym

ETAP 1:

Szparagi w sosie serowo - porowym
Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie.

Szparagi obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości. Odcedzamy i wykładamy na półmisek.

ETAP 2:

Szparagi w sosie serowo - porowym
Drobno posiekany por podsmażamy, aż zacznie robić się miękki.

Por płuczemy, drobno siekamy i przesmażamy w małym garnuszku ( na oliwie).

ETAP 3:

Szparagi w sosie serowo - porowym
Do pora dodajemy serek topiony. Mieszamy, aż się rozpuści.

Do pora dodajemy serek topiony, smażymy mieszając, aż się rozpuści. Po czym wlewamy bulion i mieszamy doprowadzając do wrzenia.

Sosem polewamy szparagi na półmisku, dekorujemy natką pietruszki.