migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Pyszne szparagi zapiekane w cieście francuskim z dodatkiem szynki lub sera. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego-300 g
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok 25 sztuk)
  • 9 plastrów szynki dojrzewającej
  • 7 plastrów żółtego sera
  • 1 jajko
  • sezam i siemię lniane złote do posypania

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki.

Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm. Następnie część szparagów zawinąć w ser a część w szynkę a następnie w ciasto francuskie. Cieńsze sztuki zawijałam po dwie a grubsze pojedynczo.

Szparagi owinięte serem owijać ciastem miejsce przy miejscu aby ser nie wypłynął podczas pieczenia natomiast te z szynką można nieco rzadziej tak aby było widać szynkę. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożona papierem.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż ciasto dobrze eis przyrumieni, funkcja termoobieg.

Podawać same lub z ulubionym sosem np. czosnkowym. 
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki.
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm.
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Następnie część szparagów zawinąć w ser a część w szynkę a następnie w ciasto francuskie.
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia.

Tagi:

szparagi