Sposób przygotowania:
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki.
Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm. Następnie część szparagów zawinąć w ser a część w szynkę a następnie w ciasto francuskie. Cieńsze sztuki zawijałam po dwie a grubsze pojedynczo.
Szparagi owinięte serem owijać ciastem miejsce przy miejscu aby ser nie wypłynął podczas pieczenia natomiast te z szynką można nieco rzadziej tak aby było widać szynkę. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożona papierem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż ciasto dobrze eis przyrumieni, funkcja termoobieg.
Podawać same lub z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm. Następnie część szparagów zawinąć w ser a część w szynkę a następnie w ciasto francuskie. Cieńsze sztuki zawijałam po dwie a grubsze pojedynczo.
Szparagi owinięte serem owijać ciastem miejsce przy miejscu aby ser nie wypłynął podczas pieczenia natomiast te z szynką można nieco rzadziej tak aby było widać szynkę. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożona papierem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż ciasto dobrze eis przyrumieni, funkcja termoobieg.
Podawać same lub z ulubionym sosem np. czosnkowym.
niezły kąsek