migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki drobiowe ze szparagami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Roladki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu a do tego pięknie prezentują się w przekroju. Szparagi do roladek można dać ugotowene jak również surowe, ja wolę je wcześniej ugotować.

Roladki drobiowe ze szparagami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki drobiowe ze szparagami

 

  • 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
  • ok 15-18 sztuk zielonych szparagów
  • 6-9 plastrów szynki długodojrzewającej
  • zioła włoskie
  • olej

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe ze szparagami
Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i ugotować.

Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie roztłuc cienko tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron ziołami włoskimi. Przygotować roladki.

Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić i mniejsze kawałki dać do środka.

Jeśli szynkę chcemy w środku najpierw kładziemy przygotowaną pierś a potem na niej układamy szynkę i szparagi i zwijamy. Ja zrobiłam 3 z szynka w śodku i 3 z szynka na zewnątrz. Jeśli roladka jest duża to wtedy dajemy 2 plastry szynki.

Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły.

Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół.
Roladki drobiowe ze szparagami
zparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i ugotować.
Roladki drobiowe ze szparagami
Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie roztłuc cienko tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron ziołami włoskimi.
Roladki drobiowe ze szparagami
Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę.
Roladki drobiowe ze szparagami
Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg.
Roladki drobiowe ze szparagami
Roladki drobiowe ze szparagami w przekroju

Tagi:

mięsa kurczak