Sposób przygotowania:
Roladki drobiowe ze szparagami
Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i ugotować.
Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie roztłuc cienko tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron ziołami włoskimi. Przygotować roladki.
Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić i mniejsze kawałki dać do środka.
Jeśli szynkę chcemy w środku najpierw kładziemy przygotowaną pierś a potem na niej układamy szynkę i szparagi i zwijamy. Ja zrobiłam 3 z szynka w śodku i 3 z szynka na zewnątrz. Jeśli roladka jest duża to wtedy dajemy 2 plastry szynki.
Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły.
Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół.
Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie roztłuc cienko tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron ziołami włoskimi. Przygotować roladki.
Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić i mniejsze kawałki dać do środka.
Jeśli szynkę chcemy w środku najpierw kładziemy przygotowaną pierś a potem na niej układamy szynkę i szparagi i zwijamy. Ja zrobiłam 3 z szynka w śodku i 3 z szynka na zewnątrz. Jeśli roladka jest duża to wtedy dajemy 2 plastry szynki.
Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły.
Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół.
zbysiowa