Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Zielone szparagi w sosie śmietanowo - serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne zapiekane zielone szparagi w sosie z mozzarelli, genuini cabre i śmietany posypane kolorowymi pomidorkami koktajlowymi.

Zielone szparagi w sosie śmietanowo - serowym

Składniki:

Zielone szparagi w sosie śmietanowo - serowym

 

  • pół kg szparagów zielonych
  • pół szklanki gęstej wiejskiej śmietany
  • 100 g genuini cabre lub grana padano, albo parmezanu
  • kulka mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • łyżka masła
  • pistacje do posypania

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi w sosie śmietanowo - serowym
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe części. Naczynie smarujemy masłem. W naczyniu żaroodpornym kładziemy szparagi. Zalewamy śmietaną. Mozzarellę kroimy w plasterki układamy na szparagach. Posypujemy genuini cabre. Na wierzchu układamy pomidorki, zapiekamy 20 - 25 minut w 180 - 190 stopniach C. Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy. Posiekanymi orzechami posypujemy szparagi.Podajemy od razu po przygotowaniu.