Sposób przygotowania:
Szparagowa z szybkowara
Szparagi umyć . Obrać za pomocą obieraczki do warzyw i odciąć zdrewniałe końce .Ułożyć w garnku .Zalać wodą . Dodać szczyptę soli i cukru . Zakręcić pokrywę szybkowaru .Postawić na dużym gazie i gotować aż się uszczelni. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 15 minut. Zgasić gaz. Otworzyć szybkowar ( u mnie polega to na zrzuceniu pary przez nacisk na przycisk ). Odcedzić szparagi pozostawiając wywar na zupę. W czasie gdy szparagi sie gotują obrać ziemniaki . Zalać lekko osoloną wodą w garnku na który można przełożyć pokrywę szybkowarową .Nałożyć pokrywę i gotować ziemniaki przez 5 minut pod ciśnieniem . Spuścić parę z szybkowaru i odcedzić ziemniaki. Ze szparagów odkroić łebki a resztę pokroić i zmiksować w malakserze . Przetrzeć przez sito do wywaru z gotowania szparagów. Dodać pokrojony koper , śmietankę , masło , mąkę rozrobioną z zimną wodą i zagotować . Doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Podawać wkładając do każdej miseczki czy talerza plastry ziemniaków i łebki od szparagów. * Ja mam garnki AMC z pokrywą szybkowarową - zakładam ją po prostu na garnki do których jest przystosowana i już ( u mnie w komplecie są 2 takie ) . Używając normalnego szybkowaru trzeba po prostu ugotować ziemniaki wcześniej . ** wywar z takiego gotowania szparagów jest bardziej esencjonalny, a więc i zupka lepsza- a łykowate szparagi rozgotowują się i dają się przecierać .
*** oczywiście nie trzeba czekać na łykowate szparagi by zrobić taka zupkę
**** z tych składników wychodzą 4 porcje