SUPERPRZEPIS

Szparagowa z szybkowara

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Szparagowa z szybkowara Więcej zdjęć (5)

Zdarzyło Wam sie kupić zupełnie nie nadające sie do zjedzenia szparagi ? Pewnie tak - każdemu się takie trafiły .

Składniki:

Szparagowa z szybkowara

 

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 4 młode średniej wielkości ziemniaki
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1/2 pęczka kopru
  • sok z cytryny ok. 1 łyżki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Szparagowa z szybkowara
Szparagi umyć . Obrać za pomocą obieraczki do warzyw i odciąć zdrewniałe końce .Ułożyć w garnku .Zalać wodą . Dodać szczyptę soli i cukru . Zakręcić pokrywę szybkowaru .Postawić na dużym gazie i gotować aż się uszczelni. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 15 minut. Zgasić gaz. Otworzyć szybkowar ( u mnie polega to na zrzuceniu pary przez nacisk na przycisk ). Odcedzić szparagi pozostawiając wywar na zupę. W czasie gdy szparagi sie gotują obrać ziemniaki . Zalać lekko osoloną wodą w garnku na który można przełożyć pokrywę szybkowarową .Nałożyć pokrywę i gotować ziemniaki przez 5 minut pod ciśnieniem . Spuścić parę z szybkowaru i odcedzić ziemniaki. Ze szparagów odkroić łebki a resztę pokroić i zmiksować w malakserze . Przetrzeć przez sito do wywaru z gotowania szparagów. Dodać pokrojony koper , śmietankę , masło , mąkę rozrobioną z zimną wodą i zagotować . Doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Podawać wkładając do każdej miseczki czy talerza plastry ziemniaków i łebki od szparagów. * Ja mam garnki AMC z pokrywą szybkowarową - zakładam ją po prostu na garnki do których jest przystosowana i już ( u mnie w komplecie są 2 takie ) . Używając normalnego szybkowaru trzeba po prostu ugotować ziemniaki wcześniej . ** wywar z takiego gotowania szparagów jest bardziej esencjonalny, a więc i zupka lepsza- a łykowate szparagi rozgotowują się i dają się przecierać .

*** oczywiście nie trzeba czekać na łykowate szparagi by zrobić taka zupkę 

**** z tych składników wychodzą 4 porcje
Szparagowa z szybkowara
Szparagi obrać - odkroić zdrewniałe końcówki
Szparagowa z szybkowara
Z ugotowanych szparagów odciąć łebki a resztę pokroić
Szparagowa z szybkowara
Pokrojone części szparagów zmiksować w malakserze
Szparagowa z szybkowara
Przetrzeć przez sito do wywaru z gotowania

Tagi:

szparagi