Sposób przygotowania:
Szpinak duszony z burakami i marchewką
Poprzednigo dnia ugotować w skórkach buraki. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Przebrać świeże liście szpinaku, opłukać, osączyć i od każdego oderwać twardy ogonek.
Liście przełożyć na duże sito i na krótko zanurzyć w garnku z gorącą wodą - wyjąć, kiedy wyraźnie zmniejszy objętość i zmieni kolor na ciemniejszy. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Szpinak posiekać drobno i poddusić na sporej głębokiej patelni z niewielką ilością masła i łyżką oleju. Dodać grubo utarte buraki oraz soczystą marchewkę startą na średnich oczkach.
Dusić razem do czasu, aż warzywa zmiękną.
Doprawić płyną przyprawą do zup, pieprzem i solą czosnkową. Gotową jarzynkę połączyć ze świeżym masłem i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Przebrać świeże liście szpinaku, opłukać, osączyć i od każdego oderwać twardy ogonek.
Liście przełożyć na duże sito i na krótko zanurzyć w garnku z gorącą wodą - wyjąć, kiedy wyraźnie zmniejszy objętość i zmieni kolor na ciemniejszy. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Szpinak posiekać drobno i poddusić na sporej głębokiej patelni z niewielką ilością masła i łyżką oleju. Dodać grubo utarte buraki oraz soczystą marchewkę startą na średnich oczkach.
Dusić razem do czasu, aż warzywa zmiękną.
Doprawić płyną przyprawą do zup, pieprzem i solą czosnkową. Gotową jarzynkę połączyć ze świeżym masłem i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.