eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Piwna golonka Eli na kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowałam obgotowaną przez godzinę golonkę, pieczoną na pikantnej kiszonej kapuście i polewaną jasnym piwem.

Piwna golonka Eli na kapuście

Składniki:

Piwna golonka Eli na kapuście

golonki

kapusta

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami

dodatki

Sposób przygotowania:

Piwna golonka Eli na kapuście

przygotowanie golonek

Piwna golonka Eli na kapuście
Opłukane golonki obwiązać sznurkiem bawełnianym.

Golonki opłukać i obwiązać białym sznurkiem bawełnianym.

przygotowanie golonek cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Przygotować sześć liści laurowych i dwanaście ziarenek ziela angielskiego.

Przygotować liście laurowe i ziele angielskie. Do dużego garnka włożyć golonki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, posolić i gotować 1 godzinę.

przygotowanie kapusty

Piwna golonka Eli na kapuście
Kapustę kiszoną posiekać i włożyć do miski.

Kiszoną kapustę pokroić.

przygotowanie kapusty cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Obraną z łupinek cebulę drobno pokroić...

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie kapusty cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Umytą papryczkę drobno posiekać.

Papryczkę umyć i drobno posiekać.

przygotowanie kapusty cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Na smalcu przesmażyć cebulę i papryczkę.

Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę, papryczkę i przesmażyć.

przygotowanie kapusty cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Kapustę dodać do cebuli z papryczką i przesmażyć.

Do cebuli z papryczką dodać kapustę i razem przesmażyć.

przygotowanie kapusty cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Kapustę podlać wodą, dodać sól, pieprz i dusić.

Kapustę podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i dusić aż kapusta będzie prawie miękka.

przygotowanie kapusty cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Do dużej brytfanki przełożyć duszoną kapustę.

Duszoną kapustę przełożyć do dużej brytfanki.

pieczenie golonki

Piwna golonka Eli na kapuście
Przygotować przyprawy do golonek.

Przygotować majeranek, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do mięs,przyprawę do mielonego i czosnek granulowany .

pieczenie golonki cd

Piwna golonka Eli na kapuście
Golonki położyć na kapuście.

Golonki natrzeć wymieszanymi przyprawami i położy,c na kapuście. Brytfankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 - 70 minut. Co jakiś czas polewać golonki piwem a później powstałym sosem. Gotowe golonki wyjąć. Do kapusty dodać mąkę i zasmażyć. Golonki podawać na kapuście. Smacznego!