Sposób przygotowania:
Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagamiPrzygotowanie szparagów
Oczyszczone szparagi z suchych i twardych końcówek myjemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Szparagi doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
Szparagi pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie pomidorków
Pomidorki kroimy na połówki.
Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pomidorki i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Pomidorki smażymy na dużym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy przekrojone na pół oliwki i drobno pokrojone listki bazylii. Kontynuujemy smażenie kolejne 2-3 minuty.
Przygotowanie makaronu
Makaron gotujemy al dente. Upieczone szparagi kroimy na kawałki.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z pomidorkami i czarnymi oliwkami, dodajemy szparagi. Całość dokładnie mieszamy.