grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, podsmażonymi pomidorkami, czarnymi oliwkami z dodatkiem bazylii, oregano i parmezanu jest typowym daniem dla kuchni śródziemnomorskiej.

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami

Składniki:

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami

 

Sposób przygotowania:

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami

Przygotowanie szparagów

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami
Podczas pieczenia szparagi sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi są gotowe.

Oczyszczone szparagi z suchych i twardych końcówek myjemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Szparagi doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
Szparagi pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie pomidorków

Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami
Pomidorki możemy posłodzić 1 łyżeczką cukru, dla wzbogacenia smaku potrawy.

Pomidorki kroimy na połówki.
Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pomidorki i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Pomidorki smażymy na dużym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy przekrojone na pół oliwki i drobno pokrojone listki bazylii. Kontynuujemy smażenie kolejne 2-3 minuty.

Przygotowanie makaronu

Makaron gotujemy al dente. Upieczone szparagi kroimy na kawałki.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z pomidorkami i czarnymi oliwkami, dodajemy szparagi. Całość dokładnie mieszamy.