Szpinak z kiełkami soi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szpinak i fasolkę przyrządzamy osobno. Sezam prażymy na suchej patelni. Szpinak pozbawiony ogonków myjemy, suszymy, blanszuj

Szpinak z kiełkami soi

Składniki:

Szpinak z kiełkami soi

 

  • ½ kg świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka miodu
  • Sól
  • 4 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka nasion sezamowych
  • 300 g świeżych kiełków sojowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Szpinak z kiełkami soi
Szpinak i fasolkę przyrządzamy osobno.

Sezam prażymy na suchej patelni. Szpinak pozbawiony ogonków myjemy, suszymy, blanszujemy we wrzątku, odcedzamy. Drobno kroimy dymkę i czosnek. Na rozgrzanej patelni podsmażamy szpinak na 2 łyżkach oleju z połową czosnku i dymki, dodajemy miód, sos sojowy, sól i pieprz. Posypujemy sezamem.

Kiełki soi płuczemy i odcedzamy oraz suszymy . Chili pozbawione nasion kroimy na drobne kawałeczki. Na rozgrzanej patelni (w woku) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy pozostały czosnek i dymkę oraz chili, chwilę smażymy, po czym dodajemy kiełki z koncentratem, sól, pieprz i smażymy ciągle mieszając przez 2 minuty.

Na półmisku kładziemy najpierw szpinak, a na nim kiełki. Podajemy jako dodatek do dań.

Tagi:

szpinak sosy