anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Szpinak z krewetkami i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło.

Szpinak z krewetkami i kaszą jaglaną

Składniki:

Szpinak z krewetkami i kaszą jaglaną

 

  • ugotowana kasza jaglana – 1 szk.
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • świeży szpinak – 100 g
  • czosnek, ząbki – 5 szt.
  • krewetki koktajlowe - 100 g .
  • oliwa z pestek winogron – 4 łyżki
  • suszona mieszanka warzyw – 2 łyżki
  • sól morska – do smaku
  • pieprz – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Szpinak z krewetkami i kaszą jaglaną
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszam z łyżką oliwy, przyprawami, mieszanką suszonych warzyw i posiekaną natką pietruszki.
Szpinak opłukuję, odrywam łodyżki, wykładam na patelnię razem z łyżką oliwy, pokrojonymi w cienkie plasterki trzema ząbkami czosnku i podgrzewam na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Doprawiam solą i pieprzem.
Trzymając patelnię ze szpinakiem na małym ogniu dodaję kaszę jaglaną i mieszam.
Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję krewetki, drobno posiekane dwa ząbki czosnku i smażę przez chwilę, często mieszając. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.