BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Szpinakowe kluski z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiedy nie mam czasu na obiad robię takie szybkie kluski, Szpinak rozmrażam w mikrofalówce i po 20 minutach mam gotowe jedzenie.

Szpinakowe kluski z twarożkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinakowe kluski z twarożkiem

 

  • 2 małe kubki jogurtu naturalnego(może byc grecki)
  • 1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
  • ok. 1,5sz mąki
  • szczypta soli
  • szpinak rozmrożony 2 łyżki
  • cebula
  • twaróg 1/2 kostki
  • olej

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kluski z twarożkiem
Jogurt, jajka, mąkę i sól miksuję. Dodaję szpinak (można go lekko odcisnąć). W garnku nastawiam wodę, wlewam łyżkę oleju i dodaję łyżeczkę soli. Łyżeczkę maczam we wrzącej wodzie i nabieram nieweilka porcję ciasta i kładę kluseczki na wodę. Jeśli będa się rozpływały, tz ,że mają za mało mąki. Jogurty są róznej gęstości dlatego trudno dokładnie wyliczyć ile masa przyjmnie mąki. Masa powinna być średniej konsystencji. Kluseczki gotuję 2 minuty od momentu jak wypłyną. Przelewam je zimną wodą. Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklę na odrobinie oleju i dodaję kluseczki. Chwilę wszystko podsmażam. Podaję z pokruszonym twarogiem.
Szpinakowe kluski z twarożkiem
składniki potrzebne do kluseczek jogurtowo szpinakowych