jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Kluski leniwe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluski z twarożku z dodatkiem wanilii oraz cynamonu, gotowane i okraszone masłem zasmażanym z bułką tartą, cynamonem, cukrem i śmietaną:)

Kluski leniwe

Składniki:

Kluski leniwe

 

  • CIASTO
  • 30 dag twarożku typu cottage cheese (drobno albo gruboziarnisty)
  • 1 jajo
  • około 1-1½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe
Twarożek włożyć do miski, dodać jajo, cukier waniliowy, cynamon wymieszać, a na końcu dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę.
Następnie masę podzielić na dwie części i formować cienkie kluseczki o dowolnym kształcie.
Tak przygotowane kluski wrzucać na osoloną wodę, przemieszać i gotować od wypłynięcia klusek na powierzchnię 2-3 minuty, a potem odcedzić.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać bułkę tartą oraz cynamon i dobrze rozmieszać. Zasmażać przez 1-2 minuty.
Do zasmażki wrzucić gorące kluski, wymieszać, a następnie wyłożyć na talerz i na koniec posypać kluski cukrem i ozdobić kleksikami śmietany.