Sposób przygotowania:
Kluski leniwe z maślaną glazurą .
Do ugotowanych ziemniaków pzeciśniętych uprzednio przez praskę dodajemy zmielony, lub przetarty przez sito
twarożek, dodaj jaja, masło i szczyptę soli. Mieszamy składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu formujemy kluseczki.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie jeszcze przez kilka minut po wypłynieciu.
Topimy w rondelku masło po czym dodajemy bułkę tartą - lekko ją rumienimy.
Na końcu dodajemy cukier trzcinowy. Przed podaniem smarujemy kluseczki słodką glazurą.
twarożek, dodaj jaja, masło i szczyptę soli. Mieszamy składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu formujemy kluseczki.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie jeszcze przez kilka minut po wypłynieciu.
Topimy w rondelku masło po czym dodajemy bułkę tartą - lekko ją rumienimy.
Na końcu dodajemy cukier trzcinowy. Przed podaniem smarujemy kluseczki słodką glazurą.