Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szybka kalafiorowa z chili

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

lubię szybkie jarzynowe zupy...takie gotowane bez mięsa, z nierozgotowanymi warzywami...

Szybka kalafiorowa z chili

Składniki:

Szybka kalafiorowa z chili

 

  • 1 szkl. małych różyczek kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • kawałek pora, biała część, ok. 3-5 cm
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (albo chudej śmietanki)
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Szybka kalafiorowa z chili
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Chili oczyścić z nasion, drobno posiekać. Pora dokładnie wypłukać, pokroić w półplasterki. W garnku rozpuścić masło, dodać pora, chili, liść laurowy i ziemniaki, smażyć mieszając 2-3 min. aż por się zeszkli a ziemniaki będą dobrze obtoczone w tłuszczu. Zalać całość 2-3 szkl. wody albo wywaru jarzynowego. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie, ok. 5-8 min.. Następnie dodać kalafiora i gotować następne kilka minut, ale pilnować żeby kalafior się nie rozgotował. Jogurt rozrzepać z odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do garnka, przyprawić solą i pieprzem. Już nie gotować. Podawać posypaną obficie koperkiem.

Tagi:

kalafior