Sposób przygotowania:
Szybki jabłecznik z ciastem francuskim
Jabłka obrać, wydłubać środki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć w okrągłym naczyniu żaroodpornym tak, aby brzuszek był skierowany do dna naczynia. Posypać cynamonem. W rondelku, na małym ogniu rozpuścić cukier - uważać żeby się nie przypalił. Powinien mieć złoty kolor, ściągnąć z ognia, dodać masło partiami i mieszać aż się rozpuści, wrócić na chwile na ogień i mieszać aż powstanie lekka masa karmelowa. Polać nią jabłka.
Ciasto francuskie cienko rozwałkować i przykryć nim szczelnie jabłka. Wstawić do piekarnika na 220oC na 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć i pozostawić na ok 10- 15 minut do ostygnięcia. Następnie przykryć naczynie talerzem i szybkim ruchem odwrócić do góry nogami, żeby ciasto wylądowało na talerzu. Jeśli jabłka są jeszcze bardzo gorące odczekać chwile, potem posypać cukrem pudrem(niekoniecznie) i jeszcze ciepłe podawać z lodami waniliowymi.
Ciasto francuskie cienko rozwałkować i przykryć nim szczelnie jabłka. Wstawić do piekarnika na 220oC na 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć i pozostawić na ok 10- 15 minut do ostygnięcia. Następnie przykryć naczynie talerzem i szybkim ruchem odwrócić do góry nogami, żeby ciasto wylądowało na talerzu. Jeśli jabłka są jeszcze bardzo gorące odczekać chwile, potem posypać cukrem pudrem(niekoniecznie) i jeszcze ciepłe podawać z lodami waniliowymi.
vi