WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Szybkie bułki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie bułki śniadaniowe na świeżych drożdżach. Bułki nie wymagają długiego czasu wyrastania, dlatego można je przygotować na śniadanie.

Szybkie bułki śniadaniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szybkie bułki śniadaniowe

 

  • 2,5szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 200ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

Szybkie bułki śniadaniowe

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dosypać cukier i dolać ciepłą wodę. Wymieszać dokładnie. Do miski wsypać mąkę pszenną. Wbić jajko. Dolać olej i wymieszany zaczyn (bez wyrastania). Dosypać sól. Mikserem z hakami miksować ciasto przez kilka minut. Następnie przełożyć na stolnicę, jeśli się klei podsypać mąką i zagnieść puszyste ciasto.

Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na bułeczkach zrobić nożem ukośnie nacięcia. Odstawić bułeczki na ok. 15-20 minut żeby podrosły a następnie piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Szybkie bułki śniadaniowe
Bułeczki śniadaniowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szybkie bułki śniadaniowe
Uformowane bułeczki ponacinane z wierzchu nożem
Szybkie bułki śniadaniowe
Wyrbione rękami ciasto drożdzowe na bułki.
Szybkie bułki śniadaniowe
Zmiksowane mikserem z hakami ciasto drożdżowe
Szybkie bułki śniadaniowe
Składniki na bułeczki umieszczone w misce